• SME JEDINEČNÍ

        • 5. 3. 2024
        • Sebaprijatie a uvedomenie si vlastnej jedinečnosti sa dá aj prostredníctvom literatúry. Vyskúšala si to trieda 5. A s knihou „Si výnimočný“ od Maxa Lucada. Podobne ako Gašpar, hlavná postava príbehu, si žiaci po prečítaní knihy na čierne nálepky napísali zlé hodnotenia od autorít, rovesníkov, prípadne okolia.

          Následne si na farebné nálepky napísali, v čom sú výnimoční, jedineční, alebo aspoň ako jedným malým krokom môžu prispieť k zlepšeniu toho, čo im nejde.V poslednom zadaní úlohy vyjadrili niečo pozitívne na spolužiaka vedľa seba.

          Napísať pár srdečných slov sa ukázalo ako ťažšia úloha, než sa na prvý pohľad zdalo. Študenti museli prekonať ostych a zamyslieť sa nad silnými stránkami i jedinečnými vlastnosťami svojich spolužiakov.

        • Zážitkové vyučovanie s anglickým divadlom

        • 4. 3. 2024
        • Žiaci 8. ročníka si precvičili svoje jazykové znalosti netradičnou a zábavnou formou a to návštevou anglického divadla „United neighbours of London“. Predstavenie im priblížilo životy siedmich nájomníkov v jednej londýnskej bytovke. Inscenácia poukázala na to, že aj v dobe internetu a sociálnych sietí sú najdôležitejšie tie najbližšie a najreálnejšie vzťahy, ktoré často zanedbávame.

          Študenti si precvičili bežné frázy a slovnú zásobu, ktorú využijú v reálnom živote. Predstavenie bolo pútavé pre rôzne úrovne angličtiny, od začiatočníkov až po pokročilých.

        • Týždeň zdravia na Šestke

        • 4. 3. 2024
        • Cieľom „Týždňa zdravia“ bolo motivovať žiakov k zdravému životnému štýlu a ukázať im, že zdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Pripravili sme pre nich mnoho aktivít, niektoré v spolupráci s rôznymi inštitúciami/organizáciami/osobami (Úrad verejného zdravotníctva, Stredná zdravotnícka škola v PB, Centrum voľného času v PB, Otužilci a zimní plavci z Podhradského mora, canisterapeutka, policajt). Týždeň zdravia nám priniesol veľa nových poznatkov a zručností, ktoré všetkým zúčastneným pomôžu žiť zdravšie a šťastnejšie.

           

          Naučili sme sa:

          - rozlišovať zdravé a nezdravé potraviny,

          - spoznať výživové hodnoty rôznych potravín,

          - pozorovať a vyhodnotiť svoje stravovacie návyky, porovnať si navzájom desiate a určiť ich zloženie,

          - informácie o výskyte škodlivých látok v potravinách a ako sa im vyhnúť,

          - o následkoch nezdravých potravín na naše zuby a dôležitosti správnej dentálnej hygieny,

          - v anglickom a nemeckom jazyku novú slovnú zásobu k téme zdravie, zdravé potraviny a jej zložky,

          - ako vplývajú pozitívne a negatívne vyslovené slová adresované ľuďom na ich psychiku,

          - bezpečne sa správať v domácom prostredí a následne podať prvú pomoc pri úraze.

          Zlepšili sme si:

          - duševné zdravie pomocou relaxačných techník zameraných na odbúravanie stresu,

          - harmóniu tela a mysle pomocou jogových cvičení,

          - uvedomenie si vlastnej jedinečnosti a následne pozitívneho sebaprijatia pomocou realizovaných aktivít,

          - sebavedomie vďaka „Stromu života“,

          - vedomosti o canisterapii,

          - praktické zručnosti podania prvej pomoci vďaka odborným workshopom a nácviku na figurínach,

          - zdravý spánok pri zapojení sa do týždennej výzvy spať aspoň 9 hodín denne.

          Dozvedeli sme sa:

          - o dopade návykových látok, energetických nápojov na zdravie,

          - o škodlivosti energetických nápojov vďaka názornej ukážke množstva kofeínu a cukru v nich,

          - o vplyve alkoholu (metanolu a etanolu) na naše zdravie,

          - o zakázaných dopingových látkach v športe a ich možnom dopade na človeka,

          - o benefitoch plávania pre ľudské telo,

          - zaujímavé informácie o otužovaní, zimnom a diaľkovom plávaní,

          - o správnom reprezentačnom správaní sa športovca, nakoľko je vzorom pre deti a mládež.

          Pripravili sme si:

          - zdravé raňajky,

          - ochutnávky smothie,

          - antistresové bylinkové čaje.

        • Beseda s Otužilcami z Podhradského mora

        • 3. 3. 2024
        • V piatok 1.3. 24 k nám  do školy zavítali zástupcovia otužilcov z Považskej Bystrice - Roman Klinčúch a Lucia Černá. Prišli našim žiakom porozprávať o tom, prečo otužovať, ako to správne robiť, aký to má prínos pre organizmus a zároveň ako otužovanie učí človeka prekonávať samého seba, čo sa v živote deje nespočetnekrát. 

          Žiakov beseda zaujala.  Dozvedeli sa aj, prečo neskákať do vody po hlave alebo šípku. Zároveň o výzvach , ktoré si človek môže stanoviť. Boli prekvapení z výzvy , ktorú si dali naši otužilci a to je - preplávať prieplav La Manche a to už v auguste 2024, kde budú reprezentovať Slovesnko.Zaujímalo ich ako prijímajú stravu počas plávania v studenej vode, či sa nestratia, či nestretnú chobotnicu alebo iné prekážky...... Veríme, že sa opäť stretneme v ďalšom školskom roku a dozvieme sa, ako naši otužilici pokorili La Manche.

        • Štafetové hry inak

        • 29. 2. 2024
        • Na hodinách plaveckej prípravy žiaci štvrtého ročníka trénovali aj netradičné štafetové plávanie. Deti v sebe nezapreli dravosť a húževnatosť, tímy sa navzájom povzbudzovali, čím sa upevnili ich kamarátske väzby. A tak sa štafety premenili na preteky plné zábavy a smiechu.

        • Canisterapia na Šestke

        • 28. 2. 2024
        • V pondelok našich druhákov navštívila canisterapeutka pani doktorka MVDr. Danka Palušová so svojou štvornohou kamarátkou Orchideou.

          Deti sa najskôr zoznámili so psíkom, dozvedeli sa, ako sa o neho starať, i ako porozumieť reči jeho tela. Naučili sa vytvoriť jednoduché hlavolamy a "čucholamy", ktoré psíkom pomáhajú relaxovať, učiť sa koncentrácii a pomáhajú aj pri výchove a tréningu psíka.

          Najviac sa však deťom páčili spoločné hry s Orchideou. Ďakujeme pani doktorke a jej štvornohej kamarátke za nezabudnuteľný zážitok.

        • Čas v 1.B

        • 27. 2. 2024
        • Je ČAS Vám opäť priniesť malú ochutnávku z našej ,,kuchyne” 1.B. Tentokrát, sme sa počas celého dňa zaoberali témou ČAS. Najskôr sme si samotnú tému vyvodili na základe obrázkov, ktoré sme v skupine zoradili a následne o nich diskutovali.

          Neskôr sme sa rozprávali o tom, akými nástrojmi môžeme merať čas. Našou úlohou bolo poskladať puzzle na interaktívnej tabuli a tak uhádnuť jeden z nástrojov na meranie času, s ktorým sme šli počas celého dňa pracovať - presýpacie hodiny. Aký postup zvoliť pri zostrojení presýpacích hodín? Ten sme zisťovali pomocou interaktívnej hry wordwall.

          Samotná tvorba presýpacích hodín nám šla na jednotku, rovnako aj samotné meranie aktivít. Urobiť 20 drepov, prepísať vetu z tabule či vypiť spoločne pohár vody, všetko sme zvládli výborne. Namerané hodnoty sme zapísali do pripravenej tabuľky, vyhodnotili sme ich a pomaličky bol deň za nami.

           

        • Tvorivé písanie

        • 26. 2. 2024
        • Na hodinách tvorivého písania sa fantázii medze nekladú. Žiaci pod vedením p. učiteľky Mgr. Aleny Görcsösovej

        • Hry vo vode spestrujú vyučovanie a spájajú žiakov

        • 16. 2. 2024
        • Okrem klasického vyučovania a športovej prípravy v podobe plávania si žiaci našej školy užijú aj zábavu v podobe hier vo vode, pri ktorých taktiež  rozvíjajú  rôzne zručnosti. Fotografie zachytávajú šiestakov a deviatakov pri vodnom póle.

          Zmiešané družstvá prinášajú viacero benefitov. Vďaka nim sa žiaci učia spolupracovať, čo podporuje vzájomný rešpekt a zodpovednosť, taktiež si utužujú kamarátstva.

        • Fašiangové vyučovanie v maskách

        • 16. 2. 2024
        • Fašiangy sú obdobím zábavy a veselosti pre tých najmenších aj najväčších. Inak tomu nebolo ani na našej škole. Prvostupniari mali karneval a žiaci II. stupňa si užili netradične zábavné fašiangové vyučovanie v maskách.

        • Hviezdoslavov Kubín

        • 16. 2. 2024
        • Žiaci II. stupňa sa zapojili v poradí už do 70. ročníka celoslovenskej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín.

          V druhej kategórii sa umiestnili žiaci Alex Gombár, Sebastián Golier, Melissa Zábojníková, Michaela Červencová, Júlia Jaseňovcová. V tretej kategórii sa umiestnila trojica dievčat Sofia Lörinczová, Nikol Kocanová a Sofia Stráňovská.​​​​​​​​​​​​​​

          Postupujúcim žiakom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

        • Keď sa zima nevydarí, my sa vynájdeme...

        • 13. 2. 2024
        • Aj napriek nepriazni počasia sme zažili nezabudnuteľký výlet, ktorý spojil prírodu, kultúru a zábavu. Turisticko-cestovateľský krúžok sa rozhodol prekonať zimnú melanchóliu a vyraziť za dobrodružstvom.

          Na začiatku našej cesty sme si obzreli okolie kúpeľov Nimnice a pokračovali na cyklistickú trasu do Púchova.

          V Púchove sme sa ocitli uprostred veselého fašiangového ruchu. Na záver sme sa vybrali do Považskej Bystrice na bowling. Bol to skvelý spôsob, ako zakončiť náš výlet.

          Dnešný deň nám ukázal, že aj keď sa zima nevydarí, stačí sa vynájsť a objaviť krásy a radosti okolo nás.

        • Rozlišovacie znamienka v 2. ročníku

        • 12. 2. 2024
        • Na hodine slovenského jazyka si druháci precvičovali učivo o rozlišovacích znamienkach. Využívali sme online nástroje ToolBee a Wordwall, ktoré ponúkajú rozmanité aktivity.

          V prvej aktivite si deti overili svoje vedomosti v kvíze o rozlišovacích znamienkach. V ďalšej si precvičili rozlišovanie a správne používanie slov, v ktorých rozlišovacie znamienko mení význam slova.

          Veľmi obľúbenou aktivitou detí je koleso šťastia, v ktorej dopĺňali do slov chýbajúce rozlišovacie znamienka. Popri využívaní digitálnych technológií sme nezabudli ani na pohyb a žiaci si precvičili učivo v netradičnom behacom diktáte.

          Rozmanitosť metód robí vyučovanie príjemnejším, zaujímavejším a zábavnejším nielen pre žiakov, ale aj učiteľa. 

        • Spolupráca v 6.B na hodine občianskej výchovy

        • 12. 2. 2024
        • Skupinová práca je dôležitá v mnohých aspektoch života. Avšak spolupráca v skupine vie byť poriadne náročná. Pomôcť môže metóda „Mozog, ruka, ústa, mediátor“, pri ktorej si žiaci rozdelia úlohy. Mozog premýšľa, ruka kreslí, ústa prezentujú a mediátor udržuje priateľskú atmosféru, rovnako však tlmí hlučnosť pri práci v skupine. Žiaci si pomáhajú, zodpovednosť za jednotlivé úkony však nesie konkrétny žiak. A výsledok? Spokojní žiaci, ktorí pracujú a tvoria. Ak neveríte, spýtajte sa našich šiestakov, ktorí si to vyskúšali na hodine občianskej náuky.

        • Karneval

        • 9. 2. 2024
        • Popoludnie 8. 2. si užili žiaci I.stupňa so svojimi p.učiteľkami a vychovávateľkami na karnevale...

          Súťažilo sa a tancovalo. Vybrať tú najoriginálnejšiu, či najvtipnejšiu masku bolo veľmi náročné. Nápadov bolo neúrekom. Vlastnoručne vyrobené masky ako autíčko, smart TV, muchotrávka či potápač ocenili všetci.

          Zabávať sa prišli aj filmové postavičky či zvieratká. Domov sa nikomu nechcelo :-)

          Na FB, v našej skupine Priateľská 6-ka  môžete aj vy cez video zažiť s nami atmosféru nášho karnevalu.

        • Kalokagatia na Šestke

        • 8. 2. 2024
        • Cieľom uplatňovania kalokagatie na základnej škole je vytvoriť prostredie, kde sa žiaci môžu rozvíjať harmonicky nielen získaním vedomostí, osvojovaním morálnych hodnôt, ale aj upevňovaním charakteru i fyzického zdravia. Počas tematického vyučovania zameraného na šport sme sa naučili, že v živote môžeme uplatňovať „fair play“ nielen v športe, ale aj vo vzťahoch, v práci, v škole a v každodennom správaní.

          Pozrite sa ako si naši prváci zdokonaľovali fyzickú zdatnosť na hodinách telesnej a športovej výchovy.

          Druháci sa venovali zimným olympijským športom a našim slovenským olympionikom a to Petre Vlhovej, Adamovi Žampovi a Anastasii Kuzminovej. Ich úlohou bolo pracovať s textom a následne vytvoriť koláž. Taktiež počas hodiny využívali LearningApps.

          Tretiaci si zahrali rolové hry na dodržiavanie pravidiel v športe, následne v skupinkách vytvorili báseň na tému šport. Na hodine matematiky tvorili slovné športové úlohy. Štvrtáci na hodine angličtiny hľadali v slovníkoch všetko, čo je spoločné s týmto slovným spojením.

          Piataci riešili slovné úlohy so športovou tematikou na matematike a pomocou „behacieho“ diktátu prepojili pohyb s gramatikou na hodine slovenského jazyka. Žiaci pri tom zapojili svoju pozornosť, pamäť, precvičili pravopis a prácu s textom. Futbalový turnaj na hodine telesnej a športovej výchovy u dievčat sa niesol taktiež v znamení pravidiel a dobrej nálady.

          Šiestaci na hodine informatiky vytvorili súbor otázok na tému Slovensko na Olympijských hrách. Vytvorené otázky boli použité na vytvorenie kvízu v aplikácii Kahoot, ktorý si následne zahrali.

          Siedmaci premýšľali o charaktere ideálneho športovca na hodine slovenského jazyka. V skupinách vyberali tie najdôležitejšie a aktivitu zavŕšili individuálnym písaním charakteristiky. V anglickom jazyku zase pomocou mnohých aktivít ako brainstorming, Bingo, skupinová práca s prezentovaním výsledkov a Board game s rôznymi zážitkovými úlohami upevňovali fair play hru. Praktické prepojenie vedomostí s praxou si  precvičili na matematike v riešení úloh pomocou percent so športovou tematikou - výsledky zápasov, úspešnosť jednotlivcov, družstiev.

          Na hodine angličtiny si ôsmaci zdokonaľovali jazykové zručnosti témou športové udalosti. V skupinách sa zahrali na organizátorov, vymysleli si vlastnú športovú udalosť, navrhli logo a popis udalosti. So slávnymi ikonami nemeckého športu ako Steffi Grafová, Boris Becker alebo Katarína Wittová sa ôsmaci a deviataci oboznámili v ich rodnom jazyku – nemčine. Vo výtvarných prácach vidíme vplyv pohybu, či konkrétnej športovej aktivity na zdravie a život človeka z pohľadu deviatakov.

          Postoj fair play sa týka čestnosti, integrity a úcty k sebe a k ostatným. Znamená to byť nielen dobrým človekom, ale aj rešpektovať ostatných. Usilujme sa tieto hodnoty uplatňovať v každodennom živote.

        • Novinky

        • Čo je nové v našej škole.

    • Kontakty

      • Základná škola, SNP 1484, Považská Bystrica
      • 042 4261286
      • SNP 1484/143, 017 07 Považská Bystrica 01707 Považská Bystrica Slovakia
      • Riaditeľ školy: PaedDr. Jana Brigantová, 042 4261286, 0903 261 286
      • Zástupca riaditeľa: Mgr. Martina Pavlíková, zástupca riaditeľa pre I. stupeň, 042 4261287 Mgr. Michal Bajzík, zástupca riaditeľa pre II. stupeň, 0903590584
      • Vedúca školskej jedálne: Bc. Daniela Mlyniská, 042 4362240
      • Ekonomický úsek a PAM: Jana Strašíková, Jana Uríková, 042 4261288
    • Prihlásenie